Fiqah Kadir

Welcome to Fiqah Town!

Image Slider

Cara Untuk Bahagia : Kelas Pertama Kami

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Kelas Pertama Kami Pada 10 Sept 2019 lepas, ummi and my husband organize 1 program ilmu di rumah. So, masa tu we'olss memang dah plan lama cuma ambik masa nak menjadikannya. Sebab yg make it happen selalunya yg menaip ni lah..

So since 2012, ummi duduk sini, ada few contact yg ummi ada which is orang2 business. Program yg ummi buat ni memang untuk sharing je. Ummi and husband xambik apa2 payment pon.. kerana kita pon xtahu resultnya.

Mula2 nak commit tu, memang fikir, kalau FREE org xcommit, akan suka2 dia je dtg or tak dtg.. kita yg terkial2 follow up. Tp, masa depan rahsia ALLAH, jadi kami xde lah nak fikir apa sgt. And husband kata perlu 10-15 org je. So, ummi pon , masa nak update status tu memang cuma berserah 100% pada ALLAH utk beri siapa saja yg perlu

Lepas je ummi buka utk open group, Alhamdulillah dalam 45 org la dlm group.. Tu pon ada filter.. Cuma yg dekat je boleh join, tp ada la certain yg tersesat org jauh.. Xperla.. ada lah tu ALLAH susun..

So class berlangsung dr 10-5.30 ptg.. Banyak sebenarnya nak share, tp kalau byk2 kang, blom tentu apply yg semua yg lain tu.. Alhamdulillah 15 org dapat hadir majlis ilmu yg datang rumah.. Nangis, ketawa, happy semua bercampur baur..But,they enjoy.. Berapa banyak blockage yang disimpan sampai impian baru stuck nak masuk..

Antara topik yang kita buat adalah Theraphy Delete, Talk To ALLAH, Mind to Muscle, . Itu Ummi conduct and AlhamdulILLAH, mostly dapat feel. Yay!!
And husband cover topik Asmaul Husna, Islamic Meditation , Self Image, Be Present dan few topic lain lg.

Topik ni je mampu untuk dishare buat masa ni atas kerana masa yg terhad, dan kami share apa yg memang kami dah apply,faham dan ready utk deliver..

***********



semua happy padahal letih gile tahu..!


Kemudian, apa purpose kelas ni adalah untuk melatih minda yg positif.. Sebab usahawan ni tak lari dgn cepat sgt utk tukar jadi negatif. Jadinya kami ambil inisiatif untuk meramaikan usahawan yang positif berhampiran di Taiping ni. MasyaaALLAH, aura semua hebat2.. xkekok and xmalu

But ada yg tny ummi, utk join group ni, but bkn ummi xnak kasi, cuma kami nak makesure teguh dulu yang small team ni, baru lah kita expand.. InshaaALLAH

*******


After balik dari kelas, banyaklah miracle yg terjadi. Antara feedback mereka

*Viewer meningkat padahal video and gambar yang lebih kurang

*Banyak close sale and customer terus bankin je tak tanya banyak dah! Serentak juga masa tu memerlukan sangat wang sebanyak itu. Buka account dah ada duit. MasyaaALLAH. Hebatkan ALLAH

* tempahan hamper perniagaan sampingan yang sehingga 20 hamper same day kelas

* Pencuri pecah masuk kedai, tiba2 menunjukkan diri seketul muka dia gunakan phone yang dicuri setelah berbulan dia curi hp. Can you imagine?!

* Hati lebih tenang dan bahagia!! (ini sangat mahal)

dan banyak lagi miracle yg ummi mampu nak share!









Ibu Hamil Mudah Lupa : 8 Tips Atasinya



Betul ka? Ibu mengandung boleh jadi nyanyuk / pelupa? 


YA! Betul! Sindrom ini selalu terjadi pada wanita yang sedang hamil dan/atau selepas bersalin. Sebenarnya sindrom ini digelar “MOMNESIA”. Tahap kritikalnya berbeza untuk setiap orang.


Bagaimana “MOMNESIA” boleh terjadi?


Faktor utama yang dikaji mendapati sindrom ini terjadi akibat perubahan hormon di dalam tubuh yang kemudian mempengaruhi kerja sel saraf di otak. Tetapi jangan risau, apabila hormon kembali normal, kondisi ini akan hilang dan kemampuan ibu akan kembali seperti semula. Antara faktor lain yang menyumbang kepada momnesia ialah:

1. Tidur dan rehat yang tidak mencukupi
2. Kekurangan vitamin dan nutrien penting seperti asid lemak omega-3
3. Stress dan kesibukan harian
4. Mengutamakan perhatian terhadap anak


Bagaimana cara mengatasinya ?


1. Cuba mendapatkan tidur dan rehat yang cukup.
2. Bekerjasama dan berbincang dengan suami untuk membantu dan memahami situasi anda.
3. Agih-agihkan tugas. Jangan memaksa diri melakukan semua tugas.
4. Makan makanan yang berkhasiat.
5. Minum air dengan cukup.
6. Pengambilan supplement juga membantu ibu dan bayi mendapat nutrient yang mencukupi. Supplement seperti minyak ikan sangat membantu.
7. Exercise
8. Rajinkan diri menulis nota dan baca berulang kali supaya tidak mudah lupa.

Ibu-ibu jangan risau jika asyik lupa banyak perkara selepas bersalin. Ia adalah NORMAL dan tidak perlu dirisaukan sangat. Cuma, ibu-ibu perlu berusaha mengatasinya agar tidak berlarutan sehingga mengganggu tugas harian di pejabat/ rumah atau ia tidak menyebabkan kelalaian yang boleh mengancam keselamatan kita dan orang lain.


Page credit: 
www.padieka.blogspot.com
www.bondamilk.com

IBU TERLUPA BAWA BOTOL SUSU?


TERPAKSA MENYUSUKAN ANAK DI PUBLIC?



Hanya perlukan baju menyusu ini anda boleh selesaikan semua masalah di atas. Pelbagai pilihan Baju Menyusu Selak dengan rekaan moden untuk ibu2 yang bergaya. Boleh layari di website Baju Menyusu BondaMilk



My Whatever Make Up Look

 Yesterday, I uploaded my current favourite make up look to my Youtube Channel. I found that I love dark eyes look with reddish smoked at the end of that dark colour


And as you can see, the blusher I put very close with my outer lower eyes for K-Beauty effect . Really? because my skin tone are truly not fair, but truly Malaysian. Ahaks

Product Details

Eyes
- Rhomlon eyebrow pencil (Dark Brown)
- Catrice Eyebrow Wax
- NYX Conceal Correct and Contour (Medium) for shaping my eyebrow
- Macttalic Contact Lenses - Blue
- Urban Decay Naked 2 Palette ( Tease , Copper , Verve , Busted)
-MissRose Red Clutch Palette (Maroon)
-NYX jumbo eyeliner pencil - White
- Maybelline Eyeliner
-Maybelline Barbie Doll Mascara
-Elise False Eyelash


Face
-Safi moituriser
- Nars Foundation  (Medium 3 - Stromboli) -my actual skin Med/Dark1 Syracuse
- Highlight and Lowlight by Sephora (Medium)
- Chanel Translucent powder (Medium)
-Contour - NYX contour palette
-MAC Mineral Highlight ( Soft and Gentle)
- NARS blusher (Angelika)

Lip
-FaceShop lip tint
-Wet n Wild WW902C

What do you think of this look?



Custom Post Signature

Custom Post  Signature