Love . Makeup . Style . Diy

Image Slider

The Rules of Love

Last time fotoshoot untuk vimtage style.Well,u know,time pergi ke hostel ain sudahlah hujan..kononnye nak pergi la jauh-jauh sikit untuk amik-amik gambar..then suddenly ain request untuk bawak masuk kereta kepada pak guard well u know,it was awsome feelin good..~


So,i match kan dengan shawl yang paling easy to wear ialah warna hitam..And my basic top is from Ains Closet covered with stripy jacket. The best jacket eva!! but i need to resale this thing for only RM25..agak-agak laku ak??

So on bottom i worn patered jeans with free belt with only RM59,available in 3 colors.So if u nak,still 
available..nak email saya..
ieka@padieka.com 
 Then i match with sexy wedges!!.U'all tahu tak berapa harga kasut yang i pakai tu??? its only RM25 kot..tersentap x??gile kan..huhuhu..kalau nk beli tu,pergi la beli..Selesa kot...vintage pon dia..

So i worn this wit happy feet to all around my town.Also never forgot for lil cutie ribbon borrow from Ains Collection.

p/s : untuk pakai baju yang sisip dalam seluar hope untuk korang pilih seluar yang longgar ok..Patered Trouser sesuai untuk mereka yg mempunyai pinggul yang kecil.So,dapat balancekan badan anda dan tidaklah terlampau seksi..

No Facebook


so nak tunjuk gambar baru2 ni yang ieka pergi kenduri kt uma sedara-sedara..Ieka pon xbape kenal sangat.but,okla..just nak jalan2,kenal2 sedara semua kan..Masa ni kat Bota,Perak ...Kawan-kawan ayah aku time tecik2 dulu..

 so,yang dalam gambar ni pengantin tu la..xkan tukang silat an? so thema dia biru putih..cantik dan menarik
nway ni bukan pelaminnye keyh..ni ialah tempat diorang tgk wrestling antara undertaker and paktam sebelah kampung dia..
silat-silat..Cun gak mekap pengantin ni..


alright,ni ialah pesilat2 ye..macam biasalah,kebanyakan silat ni buat time kenduri kahwin,but aku teringin gak
nak tau ape kaitannye dengan kenduri.Maybe sekadar hiburan..
InshaAllah duit banyak nti nak panggil penari menari depan aku bersandiing nanti.


 "abang,mintak berkat nieh.."
well disini,aku tidak suka pengapitnye pny baju..xsedondon kot..

 my sisters...

 Selamat Datang Ke Bota

 My niece..Yaya.

 penatlah buat muke ayu..try muka exotic jap..

smileeee...
amboi cik abg tgk semacam je belakang tuh...

 ...nah senyum,snap2!!...

 my niece ...Nabile and Anje

 smileeee..~
belakang tu,gaya same je..~

represent...so..barisan belakang tuh keluarga terdekat aku..
then barisan depan tu,saudara2 akuh..

p/s: Also nak ucap congrats kat Elyana yang baru bernikah baru-baru ni pakai tema biru jugak..huuu..bestnyer..~

Engagement Preps! Pt.2

So,Raya Haji kedua haritu aku pergi bersama-sama bondaku dan adindaku ke Balakong,Selangor untuk beli perkakas tunang nanti.Contoh fake flowers,goodies bag, dulang2, accesories,kain untuk baju bertunang dan beberapa lagi la barangnyer..~So,macam mana nak start?? aku xtahu la nak start kt mana but time tu memang aku xsnap gambar aku yg comel ni sebab batry henphone aku kong (padahal lupa on,ingat da xde batry)..T_T sabarjerlaaa...

Kitorang gerak pukul 10.50 pg macam tu..then aku macam biasala akan jadi orang last yang keluar rumah sebab terhegeh-hegeh carik2 barang apa yang patut aku bawak..Sampai kamera pon aku xbawak nak snap2 time pilih-pilihh barang..Xpergi Nilai pon sebab masa 1st time aku pergi haritu macam biasa je..Barang2 pon xdela murah,sama je ongkos pengangkutannya.Lagipun 2nd time ni aku pergi bersama-sama penaja,so banyak skit boleh cekau barang..hoho..sebab diorang ada bersama..lalala...So time da sampai tu aku rasa nak dekat kol 2 kot..sebab asyik benti2,singgah uma akak aku lagi.. Then after we arrived at our destination,1st thing yang kitorang pergi ialah kt bahagian raga..Same je kot dengan Nilai tapi kat sini contoh2 hantaran dia xde pon yang macam kotak2 plastik tu..ada jual je,tp gubahannye xdeww...

1st Step : Usha gubahan-gubahan contoh yang ada.(i like the simple but looked fabulous and nampak cun,cantik,ada class) .Dah tgk gubahan tu,kitorang just tukar2 warna je..Actually xdela sama pon dengan sampel2 yang ada tu pun,lil bit inspiration,idealism dan kecantikan disitu.

2nd Step : Da dapat ilham baru boleh beli.Kalau prepare siap2 pun nanti cepat brubah2,da buntu...So,aku dengan penaja pergi ke bahagian dulang2.Memang banyak..tgk sangkar burung tu,cantik tp da lapuk.So i took yang simple2.tambahan lagi time tu ada sale..buy 1 free 1...so kitorang decide ambik 3 set..so jadik la 6...6 dulang cantik and 3 lagi kitorang buat untuk sireh junjung,kek and choclate mountain aku using bekas lain2..Tema ialah Coral Pink (search google kalau xkenal)

(bersepah skit yer..abaikan selamat pengantin baru tu.Tu bunga telur..Xde coral pink,bedal je hot pink..hoho)

Then terpusing belakang,nampak plak bunga telur.So pilih yang paling murah..RM0.80 satu..4 kotak RM100 =200pcs.But xambik pon promotion tu..ambil sekotak sahaja = 50 pcs (cukup ker?) But 1st nak ambil bunga yang harga RM1 satu,but mcm too messy and glittery lebih2 la..So,ambil yang murah cantik,and save budjet penaja lagi..


Decoration Step: 1st aku cari apa ntah benda namayer..macam brooch kerawang tu,untuk decor2 bucu2 every span nanti..so yg tu mahal gile...so ambil yg kecil2 jer.. RM29 ada 2 dozen kot.. Then beli tali2 yang cantik2 tu..aku xtahu nak namakan apa benda2 tu.. Just tgk kt bawah ni..


(saya pilih ini 1st sebab memang nak nmpak mewah2 gitu..cun an?an?an?)

yang tali tu ieka beli RM1.80/mtr ...So dia cakap 7.5 meter cukup..but i ambik 8 meter tros..Kemudian barula cari cover plastic polisterin.Pilih kain satin sebab ada shinning..murah je..only RM3.50/meter ..so i took  2 meter for 2 dulang..Warna krim...Then after that barula ieka pilih bunga..Bunga2 mahal yarabbi..Menyampah hakuh nak memilihnya...So terpaksalah pilih 3 type of flower.Sebab nak kurang kos..1 jenis tu smpai RM30++ kot untuk sejambak,then bunga ros RM17 - RM22.. Lupala..geram je nak bli bunga time tu..Mahal2..Sian kat penaja..~^_^ sorry makk..~

(bunga roses,bunga ape ek yg hujung tu?and bunga taik burung-putih2 tu..tapi nampak mcm ori x?)



cuba bayangkan deco yang ieka nak buat nanti...hurm..cantik,sweet dan menepati citarasa gue..~kain satin tu cun and nampak sweet jew rite?

My Mountain Chocolate Step : So yang ni ieka nak buat cantik2 sebab ieka memang suka hantaran coklat macam ni..Macam akak2 aku dulu pny hantaran..Memang dari kecil nak buat mcm tu..so ieka nak buat macam tu okey..sendiri!!!yeah!!~

plastik polisterin ni just rangka..Bentuk Love then akan aku hiasi macam chocolate heaven.Plastik polosterin ni ieka beli time kt Nilai haritu shopping dengan My Lovely Abang (bukan lovely lace lagik!)
So,aku nak ubuh chocalate ape ea?suprisee!!!Then dihiasi kemewahan bunga ros cun tu..

Goodies Bag : Goodies bag ieka beli dari material bukan paper bag,tapi jenis kitar semula bag tu.Penaja yang suruh.Beli 70pcs.Each dapat RM0.59 - 10% lg..Ieka ambil warna pink..Cun gile..SUke2..Grey pon suka tapi not for my theme!

Cadar : Geram je tgk cadar berwarna purple.Not my theme okie!! Mak la ni,dia suka beli waarna yang dia suka.Tapi xper.Nanti ieka duk bersidai kt pelamin mini je pon..

My Fiancee Stuff : So,setakat ni da beli kain baju melayu.Blom siap lagi tau..Lepas ni baru nak g tempah..hehe..So baju ni nak pakai masa Majlis Bertandang (definisi majlis bertandang still xfaham lagi macam mana,boleh terangkan?)So ieka pny kain dari songket.Simple2 jer..Warna Peach..actually cik abang nak warna biru..But aku tukar sebab kain songket da ada..Jimat sikit kan?Just Sampin,sejadah and  blom beli lagi..Xper,benda tu kejap je pon boleh dapat...then yg songkok ieka tukar jenis pattern ni..

ni yang akan ieka kasik kat Cik Abang..huhuhu..Mesti nampak cute kan?? Ade kubah2 lagi..hihihi..Done..Tambah2 kalau dia bawak pergi akad nikah nanti..hehehe.


Engagement Wear : So, decided untuk tempah.So harap boleh siap dalam masa 2 weeks..Awww~Mesti xdapat nak letak manik2..but i hope sempatla nak letak2 manik and labuci sebab kain dia simple jer..nanti nk buat design..huhu..but simple sangat2 neh!!Tapi ieka sangat suka simple2 tapi cun..Sebab itula ieka..Smart,Classy but Chic! huhu..
murah kain ni.RM50 je pon but dapat 5 meter.Rasa nak ambil 2 jer sebenarnya tapi ngah kering..Xdapatla..~

Kain ala-ala vintage gitu..So amaze.So nak letak butang2 rapat2 tu..Hohoho..Memula nak beli yang mahal dan siap berlabuci tu tapi yg tu macam akan ku pakai sekali shj dalam seumur hidup..But yang ni ieka rasa cukup memorable untuk dipakai.Tidak messy dan vintage2 gitu...I love It!!!! Muaahhhss.. Kalau xsempat siap macam mana..??Think +ve!






p/s: Lebai untuk cik abang tu just joking..tu koleksi peribadi kekanda2 ku..hoho..Saje2..lalala.. ok,byk lagi aku nak bercerita ni..but not this time..Will update soon!!~


Pandangan Aku Terhadap Pemakaian Aku..

well,u know..xsemua orang sama tentang fashion sense dia.Ada yang cantik ada yang xcantik.Aku orang yang cerewet dalam apa-apa pun.Xkesahlah aku ni lalai or whatsoeva,but pemakaian aku sangat-sangatla aku titik beratkan.Macam biasa,aku dalam bab-bab dressup ni aku xmenentu..Kadang-kadang jadi ladies but sampai lady gaga pon aku try.But u know..sometime kalau kita trima critism from anybody, aku sangat tidak suka..yela,itu gaya aku,and aku pon actually berejam2 nak pilih bju senang-senang ckp xsesuai.But bila aku ngah serabut memang aku pon xska.Sebab timing tu xbetul,so main sarung jerla kan??

Latest aku shopping baju najjah with hoodie..Actually xterpikir pon nk bli..tapi bila da try pakai nmpak cantik and stok tu akan pupus,cepat2 la aku beli..Nak tgk???




























*
























*

























*
Taraaaa

scarf - get from padieka.com
accesories - cameleon,bb-kl
boyfie shirt with hoodie - House of Najjah(FB)
Trouser - padieka.com


xnmpak pulak hoodie die tu...huhuhu...tp cantik...but expensive...And raya haji akan tiba.Nanti aku akan snap gambar-gambar raya..Baju raya pon xde ni...adoi..Engagement plak makin dekat..disebabkan terlalu cerewet....aku xdapat lagi baju tuh..hukhukhukk!!!

...SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...

Kerana Aku Masih Ingat

Familiar x tittle aku nih..mcm penah dengar kan??so,what everla..Actually,aku sangat suke tgk gambar2 masa sekolah2 dlu...tp da hilang semua...huuuu...so sad.but semua kenangan indah tu sepantas kilat menarik aku untuk teringat tentang....memula yang paling seram ialah Saman....kedua ialah assigment...kemudian baju tunang aku...dan banyak lagi...macam mane ni...!!arhh...tensionnyerrrr... aku rasa mcm nak settlekan semua hal ni malam ni jugak!!!tolongla..sapa2 yg kerja di trafik kl or mana2,,tolong kasi kawtimm!!!saya masih student..~

So,malam ni blank untuk cerita apa2,so...kite kene prepare untuk kelas esok..mujur petang..boleh tidur lame sket..hiyarkkk~ ratu tidur nih...

emy,ieka,fad,aien

so..perkenalkan beberapa kawan aku yang together-gather pergi kerian at 12 Oktober 2010 yg lepas untuk amik sijil SPM ori tuh..huhu..memang best,tp beli sekejap je pon..hurm..rancang nak pergi bukit merah,tp ramai yang ada hal..siot jew..xpe2..next time kite pergi okie!!oppsss lupe...fotographer nyer sape???

dan yang ini adalah deburb..a.k.a pemotong pelam (yang diciplak kt belakang hostel) yang expert...Comel and rajin nih...Kalau aku rasa nak makan kfc tros aku g kfc bidor tu...boleh kowtim dow..huhu...mintak halal yer manager..

anyway..keep in touch ye kawan2...

My Engagement preeps~

Lagi sebulan 3 hari je aku kene buat prepare untuk engagement..Stakat ni... err...apa je yg da buat..paling penting baju pon blom beli...adoi..ape aku nak pakai nanti..warna pon kejap itu kejap ini..suka tukar2 la aku pny tema..Adoiyaii~list pon aku xbuat sebenarnyer..haha..xde keghairahan lew...rasa macam nak semua orang sedia kan..Thx to mak gak la sebab buat je ape yg dia nak buat..hoho..senang sket..

Untuk perempuan

  • makeup artist
  • baju 
Untuk Majlis
  • pelamin mini
  • katering
  • door gift (undone)
  • photographer
Untuk Hantaran
  • baju melayu,songket
  • songkok dan sejadah
  • kek tempah
  • set dekorasi hantaran
  • kain pasang
  • telekung
Lain-lain yang belum dilistkan lagi,akan ieka list kemudian.Hantaran smuanye 7 berbalas 9 dulang..Pasni kene shopping la nmpaknyer..Pokai2..

New Product and How to Wear it

Salam to all..Harini i nak introduce Selendang Nabila yg da lama i nak kenal kan tu..I think dari before raya haritu..Hohoho..so,ni adalah selendang tu.Kalau nak beli boleh inform ieka ea...So ni adalah tutorial shawl Nabila.Panjangnya 2 mete..Memang sangat cantik sayang-sayangku..


 How to Wear Shawl Nabila


1.Letakkan selendang yang polos diatas kepala untuk dijadikan sebagai anak tudung.Pin di bawah dagu dengan kemas.Posisi akan menjadi sebelah pendek,sebelah panjang(bahagian cotak)

2.Bawa bahagian bercorak keatas kepala dengan kemas keliling kepala.

3.Kemaskan bahagian bawah dan lilitan tadi.Tapi baki selendang tadi masih panjang.

4.Jadi,yang balance tadi kita lilit lagi sekali tapi lilitan yang kedua ini dibiarkan longgar dibawah dagu
Pastikan tidak terlalu luas.

5.Kemaskan lilitan tadi diatas kepala dan pin kan menggunakan jarum peniti..


6. Kemaskan lapisan kedua tadi supaya tidak tidak terlalu serabut

Siap.Boleh siap dalam masa 3 minit sahaja!


Price : RM59 (exclude postage)
untuk pertanyaan emailkan kepada
ieka@padieka.com

Corak-corak lain!



corak lain..Cantik ni!!

Custom Post Signature

Custom Post  Signature