Love . Makeup . Style . Diy

Engagement Preps! Pt.2

So,Raya Haji kedua haritu aku pergi bersama-sama bondaku dan adindaku ke Balakong,Selangor untuk beli perkakas tunang nanti.Contoh fake flowers,goodies bag, dulang2, accesories,kain untuk baju bertunang dan beberapa lagi la barangnyer..~So,macam mana nak start?? aku xtahu la nak start kt mana but time tu memang aku xsnap gambar aku yg comel ni sebab batry henphone aku kong (padahal lupa on,ingat da xde batry)..T_T sabarjerlaaa...

Kitorang gerak pukul 10.50 pg macam tu..then aku macam biasala akan jadi orang last yang keluar rumah sebab terhegeh-hegeh carik2 barang apa yang patut aku bawak..Sampai kamera pon aku xbawak nak snap2 time pilih-pilihh barang..Xpergi Nilai pon sebab masa 1st time aku pergi haritu macam biasa je..Barang2 pon xdela murah,sama je ongkos pengangkutannya.Lagipun 2nd time ni aku pergi bersama-sama penaja,so banyak skit boleh cekau barang..hoho..sebab diorang ada bersama..lalala...So time da sampai tu aku rasa nak dekat kol 2 kot..sebab asyik benti2,singgah uma akak aku lagi.. Then after we arrived at our destination,1st thing yang kitorang pergi ialah kt bahagian raga..Same je kot dengan Nilai tapi kat sini contoh2 hantaran dia xde pon yang macam kotak2 plastik tu..ada jual je,tp gubahannye xdeww...

1st Step : Usha gubahan-gubahan contoh yang ada.(i like the simple but looked fabulous and nampak cun,cantik,ada class) .Dah tgk gubahan tu,kitorang just tukar2 warna je..Actually xdela sama pon dengan sampel2 yang ada tu pun,lil bit inspiration,idealism dan kecantikan disitu.

2nd Step : Da dapat ilham baru boleh beli.Kalau prepare siap2 pun nanti cepat brubah2,da buntu...So,aku dengan penaja pergi ke bahagian dulang2.Memang banyak..tgk sangkar burung tu,cantik tp da lapuk.So i took yang simple2.tambahan lagi time tu ada sale..buy 1 free 1...so kitorang decide ambik 3 set..so jadik la 6...6 dulang cantik and 3 lagi kitorang buat untuk sireh junjung,kek and choclate mountain aku using bekas lain2..Tema ialah Coral Pink (search google kalau xkenal)

(bersepah skit yer..abaikan selamat pengantin baru tu.Tu bunga telur..Xde coral pink,bedal je hot pink..hoho)

Then terpusing belakang,nampak plak bunga telur.So pilih yang paling murah..RM0.80 satu..4 kotak RM100 =200pcs.But xambik pon promotion tu..ambil sekotak sahaja = 50 pcs (cukup ker?) But 1st nak ambil bunga yang harga RM1 satu,but mcm too messy and glittery lebih2 la..So,ambil yang murah cantik,and save budjet penaja lagi..


Decoration Step: 1st aku cari apa ntah benda namayer..macam brooch kerawang tu,untuk decor2 bucu2 every span nanti..so yg tu mahal gile...so ambil yg kecil2 jer.. RM29 ada 2 dozen kot.. Then beli tali2 yang cantik2 tu..aku xtahu nak namakan apa benda2 tu.. Just tgk kt bawah ni..


(saya pilih ini 1st sebab memang nak nmpak mewah2 gitu..cun an?an?an?)

yang tali tu ieka beli RM1.80/mtr ...So dia cakap 7.5 meter cukup..but i ambik 8 meter tros..Kemudian barula cari cover plastic polisterin.Pilih kain satin sebab ada shinning..murah je..only RM3.50/meter ..so i took  2 meter for 2 dulang..Warna krim...Then after that barula ieka pilih bunga..Bunga2 mahal yarabbi..Menyampah hakuh nak memilihnya...So terpaksalah pilih 3 type of flower.Sebab nak kurang kos..1 jenis tu smpai RM30++ kot untuk sejambak,then bunga ros RM17 - RM22.. Lupala..geram je nak bli bunga time tu..Mahal2..Sian kat penaja..~^_^ sorry makk..~

(bunga roses,bunga ape ek yg hujung tu?and bunga taik burung-putih2 tu..tapi nampak mcm ori x?)



cuba bayangkan deco yang ieka nak buat nanti...hurm..cantik,sweet dan menepati citarasa gue..~kain satin tu cun and nampak sweet jew rite?

My Mountain Chocolate Step : So yang ni ieka nak buat cantik2 sebab ieka memang suka hantaran coklat macam ni..Macam akak2 aku dulu pny hantaran..Memang dari kecil nak buat mcm tu..so ieka nak buat macam tu okey..sendiri!!!yeah!!~

plastik polisterin ni just rangka..Bentuk Love then akan aku hiasi macam chocolate heaven.Plastik polosterin ni ieka beli time kt Nilai haritu shopping dengan My Lovely Abang (bukan lovely lace lagik!)
So,aku nak ubuh chocalate ape ea?suprisee!!!Then dihiasi kemewahan bunga ros cun tu..

Goodies Bag : Goodies bag ieka beli dari material bukan paper bag,tapi jenis kitar semula bag tu.Penaja yang suruh.Beli 70pcs.Each dapat RM0.59 - 10% lg..Ieka ambil warna pink..Cun gile..SUke2..Grey pon suka tapi not for my theme!

Cadar : Geram je tgk cadar berwarna purple.Not my theme okie!! Mak la ni,dia suka beli waarna yang dia suka.Tapi xper.Nanti ieka duk bersidai kt pelamin mini je pon..

My Fiancee Stuff : So,setakat ni da beli kain baju melayu.Blom siap lagi tau..Lepas ni baru nak g tempah..hehe..So baju ni nak pakai masa Majlis Bertandang (definisi majlis bertandang still xfaham lagi macam mana,boleh terangkan?)So ieka pny kain dari songket.Simple2 jer..Warna Peach..actually cik abang nak warna biru..But aku tukar sebab kain songket da ada..Jimat sikit kan?Just Sampin,sejadah and  blom beli lagi..Xper,benda tu kejap je pon boleh dapat...then yg songkok ieka tukar jenis pattern ni..

ni yang akan ieka kasik kat Cik Abang..huhuhu..Mesti nampak cute kan?? Ade kubah2 lagi..hihihi..Done..Tambah2 kalau dia bawak pergi akad nikah nanti..hehehe.


Engagement Wear : So, decided untuk tempah.So harap boleh siap dalam masa 2 weeks..Awww~Mesti xdapat nak letak manik2..but i hope sempatla nak letak2 manik and labuci sebab kain dia simple jer..nanti nk buat design..huhu..but simple sangat2 neh!!Tapi ieka sangat suka simple2 tapi cun..Sebab itula ieka..Smart,Classy but Chic! huhu..
murah kain ni.RM50 je pon but dapat 5 meter.Rasa nak ambil 2 jer sebenarnya tapi ngah kering..Xdapatla..~

Kain ala-ala vintage gitu..So amaze.So nak letak butang2 rapat2 tu..Hohoho..Memula nak beli yang mahal dan siap berlabuci tu tapi yg tu macam akan ku pakai sekali shj dalam seumur hidup..But yang ni ieka rasa cukup memorable untuk dipakai.Tidak messy dan vintage2 gitu...I love It!!!! Muaahhhss.. Kalau xsempat siap macam mana..??Think +ve!






p/s: Lebai untuk cik abang tu just joking..tu koleksi peribadi kekanda2 ku..hoho..Saje2..lalala.. ok,byk lagi aku nak bercerita ni..but not this time..Will update soon!!~


Be First to Post Comment !
Post a Comment

Custom Post Signature

Custom Post  Signature