FiqahKadir is a Malaysian Blogger who loves Fashion, Shopping and Business. I blog about beauty, lifestyle food,fashion, travel, online business tips and trick basically anything that comes to mind

Image Slider

My Make Up Box!

Finally..My makeup skrang da kemas..Xserabut and senang nak carik..Haha..Tadi jalan-jalan kt BB sorang-sorang dengan niat nak beli BOX.. haha..Lain nak,lain dapat..Even kecil n xde roda its ok la..Better than nothing...
So konon nak tgk2 jela satu kedai ni yang jual bulu mata..lastly terpikat,!!Melayang RM1++ ..Sorry my abang sebab xberjimat..Every weekend RM1++ spend for makeup..mau xbankrap mak aku..Duit niaga kt Padieka pon aku pakai kadang-kadang..hahaha..


So,dalam mencari-cari bulu mata palsu,terjumpa la plak berus mekap yang aku nak..Yeaaa~ sronoknyer!!..So terambil 4pcs brus..OMG!!! But semua nye dari bulu ori..Murah jugak..Ada 3 jenis bulu,bulu kambing,kuda and tupai..haha..Tergelak bila aku tny,"bulu apa yang ada" kt tokey td.

4 jenis berus yg beli tadi shading brush,socket brush,eyeliner brush n lupe nama..but itu pkai untuk corner mata...Bulu mmg best..

then other ika beli eyelashes favrett ika,eyelashes applicator,pelentik bulu mata,and tu sajee...
Dia jual naturactor RM28 jer..but ada yg jual online smpai RM50..woahhh!!!!so berbaloi la kalo beli offline..hoho.. And yg tu original k...Kat City one Plaza plak jual RM25..
aku xbeli sebab xarif lg dgn warna2 dia..Tp yg tu ok kalo nk pkai hri2.. And kulit pon cantek..Gebu...

Then,aku beli makeup box!


yang kecil jer..Xde troly.. But im like it!! mcm mn nk susun yer????


.














..















...
..............













.




ermmmmmmm....




..







..




mmmm








..





Taraaaa!!!!Pening gak nk nyusun!


Even space xckup untuk barang aku,terpaksa aku sumbat mcm2 kt bawah skali..But still xpenuh.brg pon biasa-biasa je..xbyk koleksi lagi..

Oh My Goshhh~

Aku sangat ngantuk..Esok mau pergi photoshoot untuk koleksi terbaru baju aku..
So ni sneak peek www.padieka.com ..



So.who gonna be their model??
Ans: Me!
Yup! sebab xde sape pon nk jadi model aku..So,biarla aku je jadi..Ada pon demand sgt nk ongkos..Bikin portfolio saje udah kan??Hehehe..Sungguh teruja and kecut perut..While baju bersepahan kat sebelah aku sebab penat mikir nk match dgn apa.But alhamdulillah..Semoga semuanya selamat..
Majulah gadis bertudung Malaysia!!!

Segalanya untuk cita-cita!!

Last my makeup kit and tools taken last year i think..Time tu lagi berkobar2 aku nk start makeup but dihalang oleh ayah aku..Dia cakap menghabiskan duit je beli mekap..So time tu aku rasa malas..dengan xdenye pendidikan tentang mekap..Asyik sronok mekap orang,smpai aku xkesah benda tu membazir macam tu je..Sampai even duit tinggal cukup2 makan,sanggup aku pergi kl semata-mata beli sebutir lipstick MAC..Betul!! ni kesah benar..But gambar yang lepas da hilang bila laptop aku yg berwarna hijau tu kene kebas orang..!! Hampeh!! Semua gambar2 kenangan hilang mcm tu je..So seb bek Abah baik hati kasi duit beli baru..but aku time tu xdemand,beli mini2 je..Hahaha..Janji boleh online!! 6hb January la tarikh hitam tuh!!
Geraaammm!!

But u know,my hubby awal2 lagi da support apa sahajaa aku nak buat..Thanks to Allah,sebab kurniakan 
seorang lelaki macam en.Paddy..haha..Well u know,dia hadiahkan aku 180pallate of eyeshadow..Beli online je time tu..Suke banget..!!!



Taraaa!! nila dia..Ada yang xpakai lagi tau.Beli tahun lepas!!hehe..Sebab sayaaannnggg!!
So dulu aku memang berhabisan untuk mekap.But now,lepas da pergi kelas mekap,da semakin membuak2 pulak..Aku rasa,mungkin sebab aku suka seni and lukisan,so sukala menconteng muka orang..Masa kecik2 dulu pon suke men mekap2 tao!!


Ni plak sebahagian koleksi aku..sebab yang lain tu tersorok dlm beg,and aku terlupa nk ambik gambar sekali!!!But ckupla tgk koleksi ni..Cuma box je xbeli lagi!!Hee..xsabar2 aku nk penuhkan box mekap aku nanti.Hehehe..For brushes,step by step..but skrg cuma ada 17pcs je baru,,Nak tambah lg!!

 Ni plak kryolan stick..Boleh tahan lama..But xboleh pakai selalu..!!
Sebab kalau slalu pakai long term dia xbaek..SO..ni untuk preparation aku untuk mekap orang..Semuanya ni aku beli skali gus..mcm mana xhabis duit!!! total RM340 untuk stick ni sahaja..Mak aku tau,mampos!!hahha
Kesannya memang bagusla kalau nk mekap pengantin.Sejak da beli ni,kene study la yer pasal blend2 and warna kulit..untuk kulit aku FS38 or 5..yela,im hitam manis gitu..
But,its worth it ok! Look,how excited i am!!


and this is Elianto pallate..Xpenuh2..sebab aku asyik taruk kt bekas lain je..sebab senang nak bawak kan..So,its still cantik..!all color byk matte la..no glitter..but pasni nk tambah lagi even jaraang pakai..!!
Untuk korang yg saving2 tu,highly recommended sebab yang ni murah..But kene apply cantik2..

Untuk makeup remover yg xde dlm gambar ni,ieka pakai elianto oil makeup remover..Tebal mana pon mekap,memang tanggal and xkeringkan kulit.!!

This is Trial Makeup for Tiqa..Just light2 je tau..sebab dia xbiasa mekap..nanti takot terkamjat plak tgk muka
bedak tebal2!! Gambar ni non edited ok..!!


before!





Biar gambar yg bercerita..EH!! anyway,even ieka baru je ambik kursus,itu xbermaksud bermula ieka mekap orang tau.Kalau korang ada berminat untuk apa2 event..Boleh inform ieka.Harga serendah RM30 ..Highly recommended for student! Nak pergi any party or dinner..And for wedding or engagement!

Also a biggest story to tell yeah!!
wait for the next entry!


Makeup Class!

Da graduate!!yeayy!!..
Sedar xsedar aku akhirnya ada gak sijil kan..Sebelum ni mekap2 org without
any certificate!!But apa yang nak dishare kelas yang aku attend pada 18 Disember lepas cukupla sekadar
memberi pengetahuan asas yang paling bermakna..Subhanallah,xtau la mcm mane aku nak cakap
sukenye aku..Yela my dream kan nak bukak kedai pengantin selain ade butik pakaian PADIEKA!!! Doakan saya yer!!


Time pergi ni pergi dengan mr.paddy..Sian dia,dok melanguk je,,seb baek aku bawak lappy mini aku,so dia boleh la enjoy beronline sambil study..Kelas start kol 1.30ptg then ending almost 8 jugak la...
Belajar i think basic je kot..Sebab time kt kelas tu,aku banyak betul tny..Xmacam dalam kelas kt kolej.Well,ill do it for my dreamt!

Then kat situ ramai yang aku kenal,but yang paling aku igt and suka kat 2 orang ni..Kak Izan and Kak Lela..
Memang byk cakap sket and aku pon jadi prenly..


Nah,!!skali snap,tros upload..xpyh edit2..cantik gitu..Kat uma kak amy,ada bilik
dia buat ala2 mini studio..Cantik and selesa..but kecil sket la kalau ramai2 tu.But parking kt uma dia 
memang scary,Kak ijan smpai ubah kreta 2 kali..ehehe..


 Ni pon saya..xpyh edit pon gambar still cantik..!! i loikee!~
then bawak trus mr.paddy gi kedai OLD TOWN..
sian kt dia tunggu lame,,tp still kene blanje.hahaha..Jahat x??
Main im learn about makeup,i nak jadi mekap artisss~
i harap,i ni penyabar..hoho..almaklumla..bila da mekap xsabar2 nak tgk result.!


Also with this..~even samar2 pon cantekk~
Sape yang mekap??? Mestila saya sendiri..~
So memandangkan aku masih lagi student,so aku kene buat kerja step by step..Kedai
baju pon macm da terabai..Since,en.paddy busy dengan exam..and aku plak yang selalu busy..!!

ANYWAY Padieka will success inshaAllah k.. Support my bisness~korang
xbeli pon xper,jadi follower n fans da cukup..hehe

see this!!



Alhamdulillah..Akhirnya!!


Salam..Maaf kerana kemalasan saya untuk mengupdate blog ni terlalu menonjol..Hahaha..tunggulah,,,nanti saya perangatkan balik gambar2 tuh iyer..


Sekadar tatapan..hehehe..Sneak peek dulu yer..nanti ika masuk2 lagi gambar tu..And alhamdulillah semuanya berjalan lancar..Skrg aku sudah berjaya menjadi tunangan orang!! yeah!!!
Pasni kene sopan2,bgun jangan lambat2,kene rajin,planning masa,planning bout duit..Arhh..~
My blood da manis u..Today,nak anta baju kat mak andam balik di Nilai..Jao kan??
But its okla..Byk cerita nak cerita ni..Cuma masa je..sekarang ni nga sibuk i nk join kelas mekap!
Sebab my bakat harus dicungkil lagi dalam menjadi seorang makeup artist..hehehe..
Yela,i cume xtau nak apply foundation and base like kryolan tu..Da beli tp xtau step2 nyer plak..hurm..
Anyway..i hope my dreamt will come true~lalala..
.

Persiapan dalam beberapa hari sahaja!

So..selamat malam semua..Aishhh susah betul nak curik masa.. -_-" ..But apa yang nak cerita malam ni is about my engagement preps..Pergh,,hantaran belum siap kot...~Macam mane ni..Mak aku da kol2..bila cakap biasalah menambahkan cuak aku..huhuhu..."mak,sabarla..mak pulak yang kecoh-kecoh" .."hari dah nak dekat..satu hape xsiap lagik" ..."mak,baju settle!mekap settle!tudung separuh settle!pelamin mini ok!photographer cun!cadar okie! semuanye ok la mak..hantaran je..kalau xsiap kita balut2 dengan reben je ^_^" " ...

Addoiiii~sape yang berpengalaman ni..even aku pny date nk dekat tp still going dengan jual-jual at www.padieka.com tuh!adoi mane xnyerr...Sila fokus ok!Kononnya nak hantar kt kedai je..tapi mahal gila bila dia mintak charge smpai RM50 satu dulang even alatan,bunga and semua2 kita kasi..Mak haku ckp xpyh!!! Kite buat sesama..Seb baiklah kolej aku boleh pulak kasi cuti time ni..So baju blum pickup lg,just byar deposit je..Sewa smpai kat Nilai gitu...Then tudung plak beli custom made by kawan kakak aku..Smpai RM180..tu pun untuk border syria sahaja..Gila kan..Xper,kakak aku pny,kite pinjam saja..Nak bli kt Gulatis plak mahal kot..Smpai RM128..even murah skit dari yang aku pny skrg tp da ramai orang pakai..Sebab towkey cik Ika Radiusite ade jual,mmg cunla kene kat muke cantik dia..but,aku mcm nak something different!!tol x..Then latest aku pon ade bayar deposit untuk kuih macaron..ntah hape rasanya tapi boleh tahan mahalnye,SO sedaplah jawabnye..order by online..konon nk kasi mcm doorgift but i think xperlu lagik..sebab mak haku dah tempah Mini Muffin kt kilang bakery kawan dia.Hoping sedap!!!



Tapi tension lagi ni!!!even gambar tunjok peace !!tolongg~ieka xtau apa yang membelenggu sebenarnye tapi macam need backup la..Nak harapkan En.BT (bakal tunang) aku lagi fenin...dia da r nak exam..so,solve it by my self..

So i plan nak buat dalam masa 4 hari ni ialah ...
Selasa:Start buat keje.Gubah hantaran.And Cat dinding bilik
Rabu:Gubah hantaran lagik and deco blik
Khamis: COD for macaron (sebab order online) then go to Nilai(pick up lovely dress..),maybe palamin pon sampai
Jumaat: Jemput parents paddy to homestay.Pendicure Menicure.Last Preps!
Saturday!! :Busy2..hehehe..

Custom Post Signature

Custom Post  Signature