FiqahKadir is a Malaysian Blogger who loves Fashion, Shopping and Business. I blog about beauty, lifestyle food,fashion, travel, online business tips and trick basically anything that comes to mind

Image Slider

Result For Sarah Hata Photoshoot Muslimah Pt.2

excited, surprised, and be proud of when the decision was announced by sarah. first, I got a call from zul and he was veryexcited, in the heart quite know, there's good news. there is alwaysgood news when we crowned the champion! * faints *



headed by zul, each group has three members and two assistants.Our group called "Conspiracy". is a member of our group includes a very helpful assistant


1st Place
Kumpulan :0025
Model :Nabilla Irma Kavoosi
MUA :Ieka Padieka
Photographer :Zul Cavalera


2nd Place
Kumpulan :0008
Model :Deela Auliya
MUA :Shasha Rizal
Photographer :Ayed Papale



3rd Place
Kumpulan :0010
Model :Nadz Cheng Eng
MUA :Anis
Photographer :Mr Sable



Prefer for skin base!

Cite pny cite..aku ni da pon terjun dalam bidang andaman..Padahal ieka ni simple je orang nyer..kuar pon xmekap kuat mane..beli barang mekap melambak2..tapi calit 2-3 kali da tinggal.. =)).. kecuali my bb cream!!hehe..smpai sekarang pakai benda yang sama je untuk bb cream! well,dulu,kulit ieka truk sebab xpandai jaga..xdela teruk mana pon,tp xmcm sekarang la..thx toO en.tunang yng suggest mcm2 untuk kulit ni.dia marah kalau ade jerawat tao!! takot...mak pon sama..mcm2 die request suo pakai..yela,mak eden jual barangan kecantikan Mustika Ratu,Sri Ayu,Temulawak macam tu..seganla kalau dia nak pomote2 barang tgk anak dia pon muka teruk..

Tapi semua nye xberjaya!!! dulu,muka aku ok,cuma jerawat besar2 2-3 biji suka tumboh kt pipi n hidong..malu ouwhh!!! Then aku try la St.Ives time pergi farmasi last time..sebab tgk review dr pengguna kan??
tapi masa memula tu bukan aku yang beli,ieka suruh en.Tunang yang beli..then dia plak bli face wash..yg tu boleh pakai 2-3 kali je seminggu..sebab kesan dia kuat skit..Tapi seb baik aku xbyk kerenah terima jer...Then da pakai tu,2 minggu gak bru nampak kesan...Time tu jerawat nak tumbuh cepat je kecut..hehe..sukela time tu..

ni contohnye..smpai sekarang pakai.Ramai tegur kulit ieka nmpak licin la..berbeza dr lepas skola dulu..
Mak pon da xbyk ckp pasal muka ieka..hehe...
then yg lain2 ieka jarang pakai..kdang2 je..macam penyegar...ieka,ieka pakai produk ZA whitening je..tu pon sebab dulu2 xhabis pakai..Haaa...nak tau x..yng paling best skali ieka pernah pakai SK11 Serum tu..
dapat pakai sebotol jela..tp memang ramai puji..lepas dr pakai tu ieka continue pakai st.ives ni..sebab xmampu nak bli lagi sk11 ni..tu pon hadiah birthday dapat sk11 ...
so highly recomanded ialah sk11..untuk yg lower budjet mcm ieka st.ives je sudah..~

then after cuci muka,ieka tros sembur evene thermal spring water kt muka..protection untuk kulit sensitive.mana tau,kita xserasi dengan kosmetik..so prepare jela yer..lagipon bagus..why xmahu cuba??en?en?

ni contohnye..ada banyak size..so xperlu risau la yer...


after that,untuk mekap lebih tahan lama @ base tu lebih berkesan ieka pakai MAC Prep Prime Skin Base Visage.So nanti kesan akan lagi cantik la mekap tu yer.. contoh macam bawah ni...


tapi kene pakai yang ori la yr..baru kulit xde masalah.. sapu nipis je kat muka..ni boleh tutup pori2 minyak sket..so,xdela minyak meledak mcm lava kuar nye..ye dokk???


then lepas tu baru la apply bb cream tu..gunakan sponge ye..dan dep2 kat muka..Ieka sangat sukakan bb cream ni..melindungi kulit ieka dari up..ada campur pearl powder sket..so,kulit lebih flawless..pakai skit pon da nampak kesannye..memang sangat best..da lama da pon beli nyer..tapi sebab pakai skit2 tahan...
Beli dekat SaSa last year..

ieka pakai Dr.Young 2p pearl brightening Balm (bb cream)..

masa beli tu memang tgk mcm xberkenan je bekas dia..tp bila search google,famous jugak benda ni...siap dengan SPF35 P++ lagi....

Then finishing,ieka gunakan bedak padat atau loose powder je..pakai brush..nmpak cantik..then mekap la mcm biasa start dari kening,mata,mulut,shading and blusher!!

(ni mekap simple je..,kalau ada eye bag,kenela tambah concealor.or cream foundation yg lebih cerah kt bawah mata tu masa lepas letak bb cream td and sebelum letak bedak..)


so..ieka nak tunjuk gambar time dulu-dulu pon ieka xde..sebab last year laptop kene curik... ='(
so tunjuk yg skrg tgk kt fb ieka jela yer.. =))..
actually,ieka ni kulit sawo matang..so jgn risaula kalau anda ni berkulit gelap..ieka suka la warna mcm ni..sebab ala2 beyonce gitu kan??? hehe..
so confident je kalau nk test any makeup.but base tu penting yer..kalau kulit anda xsesuai dgn cara ieka,bole try cara yang lebih sesuai..sebab kulit kita bukannye same..~ =))


practice make perfect!




well.aku memang lmah untuk mkap dibahagian kening...so,praktis la ni..before me attend competition aritu..sebelah tu cincai jer...no edited okey..i love tha base n eye brow time ni..nmpak kmas..yela,ika pergi klas personal bersama kak tinie last time..alhamdulillahh...menjadik..!!

A Night With Broken English

Sooo busy right now..done 3 cariers every week,plus wanna try 1 slot of my routine to do vdeo tutorial for makeup2..as promissed it will done on tuesday,cause tomorrow new stock @ Padieka.Com will arrive..for sure,i will done the photoshoot,editing,makeup and all.My partner just gone for working @ kemaman.Miss him..!

Okey..senang cite,ckp bm.haha..xbguskan aku ni..hehe..so last saturday,aku join satu event iaitu Photoshoot Muslimah 2 organized by Sarah Hata..Event tu sungguh kewl u know..sebab ramai gile model with their own style..Me theme dgn Abg Zul and Nabilla Irma..other rest is our helper..bestt..gambar nanti akan diupdate yer kawan2..berlangsung di Taman Bukit Jalil..tempat yg menyesatkan aku ni!geram btoll!

So kitorang buat tema Cleopatra..berhempas pulas tau x nak buatnyer..adoi..smpai 15 minit lagi bila dia announce,ieka blom siap lagi untuk mata lg sebelah..perghh..tuhan je yg thu betapa gigilnye aku time tu..
tapi alhamdulillah..semuanya selamat with the powerfull costume tu semua...haha..sangat canggih itu baju...
Jahit sendiri tao oleh ibu nabilla.. =))


So..ini hasilnya..hope okey la kan..haha..lain2 pon power2 gak dow..takot bila tgk ramai sgt pesaing..tapi yg bestnye..lepas gak time2 mendebarkan mcm ni..just tunggu keputusan on 21st February nnti..doakan yer..for me xdpt pon xper..nanti cuba lg..an?an? =))

So for tonight story,thats all!finish!

Kelas Makeup Online For Free Soon

well.ieka rasa nak penampar je kt blog yg xreti2 nak update ni..hadooiii..apesallah susah sgt nak update neh..to much busy..skrg nga attend class makeup dgn kak tinie..Just nk kutip pengetahuan..Lagipon dia da start buat pelamin tueee...so,my future pon nak jugakk..but time still study ni make me so busy la nak buat benda2 semua tu an?an? ..

Ramai yang tny aku pasal kelas makeup..but kadang2 aku cari excuse untuk ajar..sebabnya aku xbersedia lagi..tunngula..kalau ajar per person or basic2 tu boleh la..ni lau untuk demo or what xbole lagi..kang salah...nayaaa.~hehe..But aku rasa mcm nak buat blog ni untuk blog makeup,kecantikan and byk lagi..Nak kata aku ni kuat makeup?? no way la yer...bila rajin je buat..bila malas...pakai bedak jela paling koman...tudung pon lagi satu masalah aku..aku xbole la kalau nak bukak hijab/shawl/tudung or etc sebab aku rasa macam xselesa plak..tapi aku ni pemalas sket...suke pakai serabai2 gitu..tgk mcm contoh dibawah.

 @ 1pm

a few hours laterrr...@ Putrajaya

macam sengal kan??bukab pe,pnas la..aku xdela nak bukak tros pon tudung tu..hurm...nape aku macam neyh...!!!pemalasss!!! xper..da kawin nanti aku kemas2 ala2 mak datin tgk Polo okey..hehe

So..berkaitan dgn tajuk entry ni...aku rasa macam nak buat tutorial mekap2...thx ea pada sape yg bg cadangan nak buat apa2..request nak buat tutorial vdeo makeup2 boleh email kt ieka@padieka.com sebab ieka nak buat tutorial neyh...rasa malu la jugak kan kene cakap sorang2..hehe..lau ade orang tukang rakam bole lagi sebab dia kasi idea mcm ne nak ckp,ni da ngadap benda tu,kadang2 cakap pon xbtol..hadeiii

Skrg ni nak mintak promot lagi...my fiancee blog yg cun n english version tu..me kureng sket english..bole ckp but tkot ayat xbtol..hahaha...so dia pny blog banyak pasal kereta,ker activity...n more..dia xselalu tulis blog sebab dia selalu busy.. ok yer..nanti singgah2 la blog lelaki shaye yg manjeee tu..haha..



So,esok inshaAllah would have another story to share..

Planning My Day!!

Well,tadi En.Paddy singgah kerumah sebelum dia berangkat bekerja dan xjumpe selama 3 bulan...Hurm...lamenye rasa..hope aktiviti aku dapatlah hilangkan rasa rindu ini...~Jadual makeup pon okla,smpai bulan 5 dah ada orang booking..Ngeee...hilanglah rasa buhsan nanti..

So memandangkan aku pon kahwin tahun ni,preparation haruslah dibuat sekarang memandangkan kitorang da decide tarikh yang sepadan,cantik dan serasi itewww..Sukenyeww..xsabar2 kot...Then,aku tadi dah survey kedai pengantin area tempat aku and da block tarikh itewww..!! yeahh... 11-11-2011 and 12-11-2011 ..dan ke rumah laki2 pulak 20-11-2011 ...okie x rasanya..buat masa skrg aku rasa nak ambik yg dekat tempat aku je..murah pon berbaloi,siap dapat offer jadi makeup artist kt kodai tu..hurm..hopefully dapatlah job2 kat sane kan???ehehehe

Dewan dibahagian rumah laki nanti da pon diorang booking..eheheee..so,decide nak ambik kt kedai pengantin (opss,lupa nak kasi tau,owner butik pengantin tu kak sue,so simplify words as kedai kak sue je) ..
So..decide nak ambik kt situ..makeup,pelamin rumah,hiasan meja makan,hiasan bilik tidur...and....tu je kot dulu..hehehe...berbaloi kot..semua tu pon aku rasa bawah budjetla...ngamm2..kebetulan harga nak naik,booking awal,dpt harga skrg..mmg berbaloi lagi la..haha..SO bilik tidur decide nak buat mcm ni..

kredit to google

haha..ni da mcm puteri jasmin da ni..hehehe..xdela..but i loikke like this..da kawin nk buat mcm ni ke?? no.no.no...xdela,nak yg exclusive gitu...hehe

So,bila time en paddy ni xde aku kene plan btol2..dia da siap kasi buku planning 2011 lagi..hehe..hope aku dapat buat yg terbaik..i love u..ok got to go..ada appoiment dgn en.Paddy untuk bergayut malam ni..eesok dia nak pergi da..hermm...

black gurl in town..hoho..apsalla aku ni kurang comel..haish..kene pekene cs5 ni..tonggu..~hehe
eh anyway,esok nak pergi ke taiping..nk mekap org on 3hb..pergi awal selamat sket..hehe

Custom Post Signature

Custom Post  Signature