Love . Makeup . Style . Diy

Prefer for skin base!

Cite pny cite..aku ni da pon terjun dalam bidang andaman..Padahal ieka ni simple je orang nyer..kuar pon xmekap kuat mane..beli barang mekap melambak2..tapi calit 2-3 kali da tinggal.. =)).. kecuali my bb cream!!hehe..smpai sekarang pakai benda yang sama je untuk bb cream! well,dulu,kulit ieka truk sebab xpandai jaga..xdela teruk mana pon,tp xmcm sekarang la..thx toO en.tunang yng suggest mcm2 untuk kulit ni.dia marah kalau ade jerawat tao!! takot...mak pon sama..mcm2 die request suo pakai..yela,mak eden jual barangan kecantikan Mustika Ratu,Sri Ayu,Temulawak macam tu..seganla kalau dia nak pomote2 barang tgk anak dia pon muka teruk..

Tapi semua nye xberjaya!!! dulu,muka aku ok,cuma jerawat besar2 2-3 biji suka tumboh kt pipi n hidong..malu ouwhh!!! Then aku try la St.Ives time pergi farmasi last time..sebab tgk review dr pengguna kan??
tapi masa memula tu bukan aku yang beli,ieka suruh en.Tunang yang beli..then dia plak bli face wash..yg tu boleh pakai 2-3 kali je seminggu..sebab kesan dia kuat skit..Tapi seb baik aku xbyk kerenah terima jer...Then da pakai tu,2 minggu gak bru nampak kesan...Time tu jerawat nak tumbuh cepat je kecut..hehe..sukela time tu..

ni contohnye..smpai sekarang pakai.Ramai tegur kulit ieka nmpak licin la..berbeza dr lepas skola dulu..
Mak pon da xbyk ckp pasal muka ieka..hehe...
then yg lain2 ieka jarang pakai..kdang2 je..macam penyegar...ieka,ieka pakai produk ZA whitening je..tu pon sebab dulu2 xhabis pakai..Haaa...nak tau x..yng paling best skali ieka pernah pakai SK11 Serum tu..
dapat pakai sebotol jela..tp memang ramai puji..lepas dr pakai tu ieka continue pakai st.ives ni..sebab xmampu nak bli lagi sk11 ni..tu pon hadiah birthday dapat sk11 ...
so highly recomanded ialah sk11..untuk yg lower budjet mcm ieka st.ives je sudah..~

then after cuci muka,ieka tros sembur evene thermal spring water kt muka..protection untuk kulit sensitive.mana tau,kita xserasi dengan kosmetik..so prepare jela yer..lagipon bagus..why xmahu cuba??en?en?

ni contohnye..ada banyak size..so xperlu risau la yer...


after that,untuk mekap lebih tahan lama @ base tu lebih berkesan ieka pakai MAC Prep Prime Skin Base Visage.So nanti kesan akan lagi cantik la mekap tu yer.. contoh macam bawah ni...


tapi kene pakai yang ori la yr..baru kulit xde masalah.. sapu nipis je kat muka..ni boleh tutup pori2 minyak sket..so,xdela minyak meledak mcm lava kuar nye..ye dokk???


then lepas tu baru la apply bb cream tu..gunakan sponge ye..dan dep2 kat muka..Ieka sangat sukakan bb cream ni..melindungi kulit ieka dari up..ada campur pearl powder sket..so,kulit lebih flawless..pakai skit pon da nampak kesannye..memang sangat best..da lama da pon beli nyer..tapi sebab pakai skit2 tahan...
Beli dekat SaSa last year..

ieka pakai Dr.Young 2p pearl brightening Balm (bb cream)..

masa beli tu memang tgk mcm xberkenan je bekas dia..tp bila search google,famous jugak benda ni...siap dengan SPF35 P++ lagi....

Then finishing,ieka gunakan bedak padat atau loose powder je..pakai brush..nmpak cantik..then mekap la mcm biasa start dari kening,mata,mulut,shading and blusher!!

(ni mekap simple je..,kalau ada eye bag,kenela tambah concealor.or cream foundation yg lebih cerah kt bawah mata tu masa lepas letak bb cream td and sebelum letak bedak..)


so..ieka nak tunjuk gambar time dulu-dulu pon ieka xde..sebab last year laptop kene curik... ='(
so tunjuk yg skrg tgk kt fb ieka jela yer.. =))..
actually,ieka ni kulit sawo matang..so jgn risaula kalau anda ni berkulit gelap..ieka suka la warna mcm ni..sebab ala2 beyonce gitu kan??? hehe..
so confident je kalau nk test any makeup.but base tu penting yer..kalau kulit anda xsesuai dgn cara ieka,bole try cara yang lebih sesuai..sebab kulit kita bukannye same..~ =))


Be First to Post Comment !
Post a Comment

Custom Post Signature

Custom Post  Signature