from Taiping to Paris

Image Slider

Wedding Theme!


So iek da decide untuk ambil warna Mauve sebagai warna tema sanding nanti...! hehehe
Cantik x?Cantik X?So nanti nak combine with lil crystal2,labuci silver,satin2 and pink!..
Kalau warna time nikah pulak,ieka nak warna putih..sebabbb..Warna ni xpernah nmpak lapuk!
Always sesuai dengan tema Nikah..ermm..so nak tempah apa2 pon senang kalau warna putih kan??



So.macm ni la mauve


Bunga?? xpikir lagi..but yg pink2 n purple2 sket..rose n cantik


Kad kahwin??Kek??bunga pegang???
rasa nak semua buat sndiri,bru puas hati..tapi pikir,bole ke buat sendiri?sempat ke?

meja makan..oh..bukan macam ni..me buat majlis kat rumah sahaja..~

Bilik tidur nak combine labuci silver,mauve and pink!!! wuuu..sedap tido!


For makeup..still searching..nak yg really nude and simple like mcm makeup atas ni!...not heavy!
Tapi bayngkan kalau muke aku mcm ni..xde nmpak nyer nude2 ni!naked tros!nampak jerawat2 kalo nipis2 ni..adehh!!!


Still searching for many2 style..!Ok..Confirm..! 
Nikah -Putih Suci + Silver
Sanding -Mauve+White+Pinkish!


Done!!Next project please!!

Makeup: Anna Sui


Fyfah~ =P


Meet Sewry.. =P

Lancome...Ieka dapat free makeover..but basic shj..If purchased RM200++ dapat full make over skali photoshoot..then jalan-jalan...singgah pulak kat Anna Sui..Suka perfume dia yg menusuk kalbu..rasa mcm nak jer....hehehe..Xperla..lenkali je..tgk mekap pulak...

Comel sangat...Puff puff..

Compact Powder..Harga refill shj RM114,kalau case shj RM52..
Suka casing n color2 dia..wuuu~



Lipgloss..byk gila n syantekkkk...
Harga lipgloss RM75..if lipstick rasanya RM95...not surela..tp kalau beli berapa ntah..ade free gift lagi..
Best kan?Tryla pergi anna sui Jusco MV


 ok..itu shjla.. ni sewry,jumpa sekejap je pon,just duduk2 mcm tu..n sembang2 then g vincci..then bye2..
=)) ..She also doing sale mary kay pny product.. =)

Whats Hot On Ur Feet!

Semalam ieka keluar ke MidValley,actually jumpa dengan Sewry Qhousar,discuss bout plan nak pergi ke
kelas menjahit kawan dia..Well discuss2 pon dia boleh buat on weekdays je..Im a full timer student dear..So skrg ni nak tunggu jadual kelas..Hurm... =(

Ni da plan mahu beli mesin jahit dah tau! =( Hoping semuanya berjalan lancar.. =)

So after that pusing2 la..pergi ke Vincci.. sungguh cantik kasut2 disitu..Vincci tidak menghampakan! Same like last time...Last beli kasut ialah masa beli kasut kat Bata..Sakit kaki pulak pakai heels jalan2,urgent tros rembat je apa yg ada kat bata tuh!.

So,if korang plan untuk beli kasut,ni adalah antara kasut yang ieka sangat berkenan..tapi byk lagi sebenarnya..cuma segan..ni pon ambik sorok2 je tao!..

Yang macam ni tgh sale 50%
After disc: RM59


Sweet Polka Dotz~ 

Yang ni xperasan pulak harganya..but i think RM79..
ada lagi diskaun rasanya..

Trendy!! Skrg ni season leopard print!..
Sapa2 yang slalu baca magazine vivi (korean),tahula betapa hotnya corak ni.. =))
Anyway,semua kedai ada leopard print! termasokla Zara..Sloggi Bra pon ade leopard print!
Pergh..fenomena..~


Kewl gile...Hangout dgn member2 an??


Opss..terselit bag from mango..sangat classic okeyh!!!
Pattern cengkerang! Nasib ngah saving..Lau x,xtahu la!!!


Pumps..cantik..after diskaun RM38 je tao!
tergugat!!!


So hanya ini shj yg ieka beli kua semalam..hukhukhuk...
fenin-fenin..!!Makeup tidak dilupa yaa??? =)

Next entry will story bout makeup pulops~

Review Product:How to Look Natural

Sebagai gadhis yang mengimpikan kecantikan semula jadi,ieka nak cerita tentang my review pasal blusher..Well,ieka sgt sukakan blusher n eyebrow in makeup...base paling pentingla..but benda mekap yg paling penting ielah eyebrow n blusher..So last time,lepas bayar bil celcom broadband yg tertunggak tu,ieka tringin nak
pergi MAC cosmetics untuk beli blusher yg ada mineral tu..Well,disebabkan ieka sangat kesempitan uang,maka xjadilah nak pergi MAC,so singgah sahaja di BODY SHOP...Sana tgh ada sale! Beli 3 barang,antara harga termurah dr 3 barang tu akan dapat 50% diskaun..Best x?bestkan..tp nk buat macam mana...

Sebenarnya nak bli blusher ni terinspirasi drpada pipi J.Lo time dia jadi juri American Idol..Cantik je makeup dia..simple,natural but elegant..So trosla tny akak yg keje kt Body Shop tu (sg.wang) ,well ieka nak tny blusher yg coklat2 n nampak natural tu..so dia pon kasi la baked blusher tu. RM69 shj..kalau kt MAC,mineral tu RM90 ...saving x?? saving kan?? Barang dia pon cantik..Pe lagi,suruh la akak tu demo...
Kalau ikutkan hati nak ambik je semua yang ada tu,tp apakan daya...kene save la duit sikit...

So,kalau nak tgk style makeup,i suke gile makeup J.LO..even ieka xdelah minat sangat minah itu..~tapi sebab makeup dia nmpak natural tu la ieka taksub sgt nak beli dengan blusher berwarna itu..Selain tu,warna2 yg macam ni boleh buat muka kita nampak kurus..yeayy!! memang bagus pon...!! 


So,dia ni lah dia..taraaa..~ ni warna gelap sikit sebab ieka memang gelap pon..ada lagi satu blusher tu,tp mcm xnmpak je kalau ieka pakai..Tapi inshaAllah nak beli jugak yg itu. =))

Tadi da buat experiment kt muka Ifa,my roomate,so td saje2 mekapkan dia..memang tgh rajin td..sambil asah skill..so,byk yg da improve with my makeup..n ieka da xbyk kelam kabut time makeup..So time experment tadi,ieka try mix dgn blusher MAC warna pinkish2 tu,and hasilnya sgt natural n fresh...wuuu~ cantik!!!!

So,skrang ni tgh nak edit vdeo tutorial makeup lagi..hope bole membantu korang yg bermasalah dlm mekap2 ni...So,Secara am nya..ieka nak promote new collection akan released kt www.padieka.com ...Alang2 da mekap2 td,ieka da shoot skit la baju.. =)) Ni tgk!

Model : Ifa
Wardrobe : www.padieka.com
Hijab : my personal collection (maysaa)
Makeup : Ieka Padieka
Photo/edit: Ieka Padieka


So..stay tuned!!

New Arrival @ Padieka Raccolta

Tak pernah shopping dengan Padieka??
Apa kata,stok yg baru smpai ni korang grab satu kat
kedai online ieka....hehe

Best regards! 
Ieka Padieka

Vintage Bazaar

cerita sabtu lepas yer @ 12 March 2011..time ieka pergi ke Subang Empire Shopping Gallery ni...ieka pergi vintage bazaar..tujuan nak pergi sebab nak beli tudung Maysaa tu..Hana Tajima pon ade kot..rugi la sape xpergi time tu..Kat sana too much vintage clothing (bundle gitu) ..last time beli bundle untuk sendiri masa skolah dulu..layan vintage tu..jaket n sua jean RM5 je..tapi sekarang ni,da jadi trend 1 baju ada yang smpai RM60 pon ada..tapi memang cool la kan kalau pakai..

nak pergi butik stellar ni memang susah skit la..kene tny2 orang..baru dapat jumpa..sebab dia bukan kat shopping area,but mcm tempat private gitu..yela,b4 naik lift kene tulis name tao~ aiyarkk~
then sampai2 nampak pulak kelibat ameera zaini nieh...apa lagi tros meluru pergi kat dia r..hehehe...dia memang da lama kat situ..so aku terkial2 tgk2 maysaa punya tudung..igt nak beli scarf je..lastly da sold out..tinggal snood yg mix dgn tudung ala2 citi je ade..so ambik jela kan...

After that jumpa pulak dengan Mas Angelina ,the look book tu..i love her style,sebab dia sgt pandai mix n match pakaian..so,tgkla gmbr2 yg ada ni ea..malas nak cerita da..

Purchasing maysaa scarf..yg macm patung belakang tu pakai..


ieka ambik baju yg depan sekali tu..n yg tgh pegang ni..hehe...suka corak even nampak "yokk"..hehe
Da mix n match nanti mesti cun~!


Fyfah teman saya..this is my roomate..baru je smpai dr terengganu time tu..
then i ask her to follow me~ngehehe..


Semua baju n beg saya ni dari www.padieka.com
kecuali kasut (Vincci)  +tudung (Zyra Collection)

Bermulalah Sebuah Kisah Persediaan "My Wedds"

Daaa nak habis jugak posting aku..and esok last day..yippie..eee..xsukanya pergi praktikal..now kene struggle untuk study pulak..Addoii...Kalau exam ajak jawab pasal jenis pakaian or mekap2 mesti aku dapat jawab,and mesti aku xsabar-sabar nak exam..sebab minat..mesti la nak test..ni Nursing..xminattttt!!!!

So,apa yang ieka cerita skrg bukanlahh pasal exam tu sume tapi pasal my preparation...hehehe..
lagi 9 bulan je lagi..addoooiiii~ (dalam hati still pikir pasal exam)  xsukaaalaaa...

Ok..apa2 pun.sape suruh belajar nursing kalau xde minat yg dalam2 kan??

9 Bulan sebelum "My Wedding"....


  • Sekarang ni ieka nga nak kumpol nama2 tetamu...huhu..sukanya,sape yer ieka nak invite..actually semua nak 

invite..tapi disebabkan takot ketinggalan,ieka kumpol2 and list kan nama2 orang..hehehe..
(wedding kat rumah ieka bukan nak buat kt dewan or hotel ke..ieka mcm biasa buat kat rumah..sebab cukup nak menampung sedara2 yg dtg nanti.. =) ..untuk kawan2 yg jauh2,nanti ieka sediakan homestay ok..

(konon2 la ni..)

  • Dalam bulan ni ieka nak beli beg dan kasut..awalkan??memang kene awal..sebabnya ieka takot time nak dekat2 tarikh tgh pokai,sibuk byr macam2 langsung xde hantaran (en.Paddy,kamu masih xbalik lagi..nasib baik dewan kamu da booked untuk kenduri kamu) =))


  • Yang paling penting ialah tema..!! OMG! O.M.G!! sebab ieka masih buntu ni!!!! nak purple??rasa mcm da ramai pakai...tiffany blue??? tu belah lelaki kalau warna biru-biru ni..So???? Help me!!!


  • Confirm tarikh,tempat and Booking date di butik pengantin. DONE!!


  • Pengapit saya?? siapa ye... hehehe..sape mau?? =P


  • And pilih jurufoto?? sape2 yg offer murah2 memang ieka ambik..Videographer pon penting!!



So..itu jela persediaan masa 9 bulan sebelum...So persediaan memangla nak buat awal2 sebab xnak nanti kelam kabut semua..Ieka konvo seminggu sebelum kahwin..wuuu...nervousss~











Mustard and Sunflower

So,kalini try buat warna yang sangat ieka suka..weee..mustard!!!simple makeup!!
ada sapa2 nak try buat macam ni tp xtau??let me know,and i show u!~



macam style megazine plak...
xperla,xdpt masuk majalah,buat sendiri jela..

Makeup/photog/model : ieka padieka..sungguh pulun~

Bagaimana mahu kekalkan makeup anda lebih lama..

kulit muka yang bermekap tidak semestinya korang kene pakai bedak tebal sekati semata-mata untuk nampak cantik..Terutamanya korang yang remaja ni,pastikan bedak tu cukup untuk kasi muka nampak segar dan bermaya je.Tambah menakutkan,kalau pakai bedak tebal2 nanti mestila korang punya senyuman akan nampak fake bila sedar and nak cover mekap yang nak runtuh di area garisan-garisan kecil kat muka..kamu pasti tahu maksud saya.Ieka pon kadang-kadang langsung xpakai mekap..and kalau nak tahu,ieka xpernah pakai mekap tebal2 untuk keluar semata-mata.kecuali time photoshoot,belajar mekap and bertunang aritu je.then lepas tu xmekap pon..

so ni nak kasi tips la..even ieka xslalu guna tapi ni memang bermakna untuk korang yg sukakan natural beauty ni.1st barangan mestila ori dan dipercayai....then baru boleh pakai..lau x,meletop-letop jerawat kat muka korang..

memula..lepas cuci muka pastikan muka disapu dengan penyegar dan diikuti pelembab.Pastikan pelembab tu mempunyai ciri2 perlindungan dari sinar ur,(kalau kulit berminyak pakaila yang oil-free) supaya muka xnmpak makin berminyak..then lepas sapu pelembab,jangan trus apply makeup..biarkan pelembab tu absorb dulu..biarkan 15-30 minit.. kalau x,pelembab tu no function la sayang..

then lepas sudah itu semua...mula kan dengan base prime..khasiat dia sgt bgus untuk singkirkan n block minyak di muka.lepas tu barula sapukan bedak asas/bb cream anda...if ada cela2/jerawat cover dengan concealer...

lepas da sapukan keseluruh muka,sapukan pula lapisan loose powder yg nipis untuk mengekalkan bedak asas tu.so kesan pon lg cantik...kemudian,sapukn pula eyeshadow prime dia seluruh kelopak mata...ini penting untuk naikkan lagi warna dan kekalkan eyeshadow tu lebih lama..lepastu...sapukan gel eye liner-maybelline or silky girl-mac,bobby brown untuk kesan lebih lama ya!pkai mcm celak..then bru pkai mascara...pastu curl kn diaa~

Sesudah itu,sapukan  pmerah pipi.biarlah dr bedak or serbuk juga...kalau jenis jel,ia xkn tahan lama...sesudah itu brulah mulakan untuk lipstick..

caranya,sapukan lipliner diseluruh bibir,kmudian lapisi dgn lipstick..kmudian brulah pkai lipgloss.......siappp!!!!

and then ley la setting dressing plak.. =)
that only my style~ =))


Custom Post Signature

Custom Post  Signature