from Taiping to Paris

Bagaimana mahu kekalkan makeup anda lebih lama..

kulit muka yang bermekap tidak semestinya korang kene pakai bedak tebal sekati semata-mata untuk nampak cantik..Terutamanya korang yang remaja ni,pastikan bedak tu cukup untuk kasi muka nampak segar dan bermaya je.Tambah menakutkan,kalau pakai bedak tebal2 nanti mestila korang punya senyuman akan nampak fake bila sedar and nak cover mekap yang nak runtuh di area garisan-garisan kecil kat muka..kamu pasti tahu maksud saya.Ieka pon kadang-kadang langsung xpakai mekap..and kalau nak tahu,ieka xpernah pakai mekap tebal2 untuk keluar semata-mata.kecuali time photoshoot,belajar mekap and bertunang aritu je.then lepas tu xmekap pon..

so ni nak kasi tips la..even ieka xslalu guna tapi ni memang bermakna untuk korang yg sukakan natural beauty ni.1st barangan mestila ori dan dipercayai....then baru boleh pakai..lau x,meletop-letop jerawat kat muka korang..

memula..lepas cuci muka pastikan muka disapu dengan penyegar dan diikuti pelembab.Pastikan pelembab tu mempunyai ciri2 perlindungan dari sinar ur,(kalau kulit berminyak pakaila yang oil-free) supaya muka xnmpak makin berminyak..then lepas sapu pelembab,jangan trus apply makeup..biarkan pelembab tu absorb dulu..biarkan 15-30 minit.. kalau x,pelembab tu no function la sayang..

then lepas sudah itu semua...mula kan dengan base prime..khasiat dia sgt bgus untuk singkirkan n block minyak di muka.lepas tu barula sapukan bedak asas/bb cream anda...if ada cela2/jerawat cover dengan concealer...

lepas da sapukan keseluruh muka,sapukan pula lapisan loose powder yg nipis untuk mengekalkan bedak asas tu.so kesan pon lg cantik...kemudian,sapukn pula eyeshadow prime dia seluruh kelopak mata...ini penting untuk naikkan lagi warna dan kekalkan eyeshadow tu lebih lama..lepastu...sapukan gel eye liner-maybelline or silky girl-mac,bobby brown untuk kesan lebih lama ya!pkai mcm celak..then bru pkai mascara...pastu curl kn diaa~

Sesudah itu,sapukan  pmerah pipi.biarlah dr bedak or serbuk juga...kalau jenis jel,ia xkn tahan lama...sesudah itu brulah mulakan untuk lipstick..

caranya,sapukan lipliner diseluruh bibir,kmudian lapisi dgn lipstick..kmudian brulah pkai lipgloss.......siappp!!!!

and then ley la setting dressing plak.. =)
that only my style~ =))


Be First to Post Comment !
Post a Comment

Custom Post Signature

Custom Post  Signature